Podstawą zdrowej diety są nie tylko owoce. Równie ważne jest, aby nasze żywienie zawierało także dużą ilość warzyw. Dzisiaj na szczęście w sklepach mamy dostęp do nieograniczonej liczby oraz rodzajów warzyw. Możemy jeść codziennie polskie produkty, a czasem spróbować specjału z innego kraju lub nawet kontynentu. Ponieważ wybór jest dzisiaj olbrzymi, warto wiedzieć jakie są najzdrowsze warzywa , aby jak największą ich ilość włączyć do naszej diety.
Warzywa w formie surowej
Najzdrowszą formą spożywania warzyw na pewno będzie ich surowa postać. Najzdrowszymi postaciami surowych warzyw jest na pewno marchewka albo ogórek. W takiej formie możemy jeść warzywa do każdego posiłku. Na śniadanie do kanapek z szynką możemy dodać całe mnóstwo zdrowych dodatków. Świetnie tutaj może sprawdzić się sałata, ogórek lub pomidor. Na obiad do mięsa możemy zrobić surówkę ze świeżych warzyw. Na kolację zaś można dodać szczypior i rzodkiewkę do białego sera. Między posiłkami możemy robić soki ze świeżych warzyw. Najbardziej popularna będzie na pewno marchewka, którą do smaku możemy połączyć z owocem takim jak jabłko lub gruszka. Popularną formą przekąski jako drugie śniadanie może być też pokrojona w paski marchewka, małe pomidory koktajlowe lub rzodkiewka w całości.
Warzywa w formie przetworzonej
Niestety nie wszystkie warzywa możemy jeść w najzdrowszej formie czyli surowej. Niektóre z warzyw należy na przykład ugotować, aby były jadalne. Najpopularniejszym jest ziemniak. Jest on głównym dodatkiem wielu polskich dań. Niestety to warzywo ma bardzo mało witamin i wartości odżywczych. Dużo lepszym wyjściem będzie wybór brokułu lub kalafiora, które również należy ugotować. Jednym z największych przysmaków, który przypadnie szczególnie dzieciom będzie kukurydza gotowana.
Oprócz gotowania, podczas którego warzywo traci mnóstwo witamin i wartości odżywczych możemy wybrać inną postać przetworzonych warzyw. Popularna jest na przykład papryka w zalewie. Zbiory tego warzywa przypadają na miesiące letnie. Jeżeli poprawnie są przyrządzimy w słoiku, możemy cieszyć się smakiem papryki nawet zimą. Warto zaznaczyć, że papryka posiada bardzo dużą ilość witaminy C, więcej nawet od cytryny. Innym bardzo popularnym warzywem w słoiku jest ogórek. W sieci znajdziemy całe mnóstwo przepisów jak przyrządzić tą jedną z najpopularniejszych przekąsek w Polsce. Popularna jest forma w zalewie octowej lub kiszony. Znane są też wersje w zalewie z miodem.
Źródłem największej ilości witamin i wartości odżywczych będą na pewno warzywa surowe. Dzięki ich dostępności, cały rok możemy cieszyć się tą zdrową żywnością. Dzisiaj nawet nie musimy wychodzić z domu aby zdobyć świeże warzywa. Wiele firm może nam je dowieźć o dowolnej porze pod nasze drzwi. Jeżeli chcemy się cieszyć smakiem sezonowych warzyw również zimą, warto zrobić ich zapasy w słoikach. Można zleźć wiele przepisów, które podają bardzo różne kombinacje smaków jakie można uzyskać – każdy znajdzie coś co zasmakuje mu najlepiej.
Najnowsze komentarze